Pieter Willem Staal van Boekhandel Douwes in Den Haag heeft het eerste exemplaar van deel 8 uit de boekenreeks van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram (SDNBT) in ontvangst genomen. Er was een goede reden om de overhandiging in Den Haag te houden, want dit deel van de populaire boekenreeks gaat over de tramlijnen tussen Leiden, Den Haag en Scheveningen. Het nieuwe boek is per direct verkrijgbaar.

Deel 8 heeft de titel “De tramlijn Leiden – Den Haag en de lokaaldienst Voorburg – Scheveningen” en beschrijft in 96 pagina’s de historie van deze tramlijnen. Die begint in 1879 met de opening van de NRS-stoomtramlijn van het Staatsspoor-station in Den Haag naar Scheveningen, kort hierop gevolgd door de IJSM-stoomtramlijn van Leiden via Voorschoten, Leidschendam en Voorburg naar Den Haag. Aan het begin van de jaren twintig komen beide lijnen in exploitatie bij de NZHTM, die de lijnen moderniseert van elektrificeert. Er komen voor die tijd moderne blauw-grijs geschilderde elektrische trams in dienst, die het bedrijf de bijnaam “Blauwe Tram” bezorgen. In 1961 komt er helaas een eind aan het trambedrijf als de lijn van Leiden naar Den Haag wordt opgeheven.

Het nieuwe boekje bevat vele tientallen foto’s, waarvan een groot deel niet eerder is gepubliceerd. Circa een derde van het boek bestaat uit een reis in kleurenfoto’s van Leiden naar Den Haag, met opnamen van Frits van der Gragt, Jan Vogels en Joop Eradus. Die laatste zijn niet eerder gepubliceerd.

Boekhandel Douwes aan de Heerengracht 60 in Den Haag is een van de bekendste boekhandels in Nederland, met een grote afdeling spoor- en tramwegboeken. Alle uitgaven van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram zijn hier verkrijgbaar. Het nieuwe deel 8 kost slechts 19,95 euro.

Het boekje is natuurlijk ook verkrijgbaar bij diverse andere boekhandels in de regio Leiden/Den Haag. Wie geen boekhandel in de buurt heeft, kan het direct bestellen via de website van De Nieuwe Blauwe Tram. KLIK HIER.