Wethouder Verwoort toont trots de nieuwe uitgave over de tramlijn Haarlem – Alkmaar. Rechts voorzitter Wim Beukenkamp.

Wethouder Jeroen Verwoort (economie en financiën) van Velsen heeft zondagmiddag 8 oktober het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het nieuwe boekje “NZH-trams boven ’t IJ” van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst in de historische Engelmunduskerk in het oude hart van Velsen, op een steenworp afstand van waar de stoomtram Haarlem – Alkmaar v.v. ooit reed. De wethouder – zelf een groot liefhebber van regionale historie en lid van het dagelijks en algemeen bestuur van het Noord-Hollands Archief – prees de inzet van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram om met deze uitgave de geschiedenis van de voormalige NZH-tramlijn voor een groot publiek toegankelijk te maken.

Voorzitter Wim Beukenkamp overhandigde een tweede exemplaar aan Peter Cammaert, oud-burgemeester van Velsen.

De bijeenkomst in de Engelmunduskerk startte met een presentatie van voorzitter Beukenkamp over de historie van de stoomtramverbinding Haarlem – Alkmaar v.v. die van 1896 tot 1924 heeft bestaan. De tramlijn was bijzonder door het gebruik van ponten voor het vervoer van complete trams over het Noordzeekanaal. De lijn ging uiteindelijk ten onder aan de concurrentie van de wilde bussen in de jaren twintig. In 1924 besloot de NZH de lijn geheel op te heffen.

Zo’n 80 tramliefhebbers en andere belangstellenden woonden de boekpresentatie in de Engelmunduskerk bij. De kerk is een bijzonder monument, want het is niet alleen een van de oudste kerken in Nederland, gesticht rond het jaar 700, maar ook de historische moederkerk van de St. Bavokathedraal in Haarlem. Er is in de kerk onder andere een grafsteen van de familie Brederode.

Na afloop van de presentatie vond het boekje gretig aftrek. Naast de stoomtram Haarlem – Alkmaar v.v. gaat deze uitgave ook over de tramlijnen Amsterdam – Purmerend – Alkmaar en Amsterdam – Monnickendam – Edam/Volendam, die tot 1949 en 1956 hebben bestaan.

De nieuwe uitgave is vanaf maandag 9 oktober verkrijgbaar bij diverse boekwinkels en direct via deze website.

Zo’n tachtig belangstellenden woonden de boekpresentatie in de sfeervolle Engelmunduskerk bij.

Een tweede exemplaar was voor ex-burgmeester Cammaert van Velsen.

De presentatie door voorzitter Wim Beukenkamp.

Na afloop van de presentatie vond het nieuwe boekje gretig aftrek.