Deel 6 van de boekenreeks van De Nieuwe Blauwe Tram is nu verkrijgbaar! Met als titel “Naar de bollen met de tram” gaat dit deel over de Bollenlijn Haarlem – Leiden v.v.

Na een moeizame start in 1881 ontwikkelt de stoomtramlijn tussen de twee Hollandse steden zich tot een drukke tramlijn die Haarlem, Heemstede, Hillegom, Lisse, Sassenheim, Oegstgeest en Leiden verbindt. In 1932 besluit de NZH de lijn te elektrificeren. Hiervoor bestelt het bedrijf de fameuze Tweelingtrams van de serie A600. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram is nu druk bezig om het laatste rijtuig uit deze serie van tien stuks, de A619/A620, in zijn voormalige glorie te reconstrueren.

De Bollenlijn speelt een belangrijke rol bij de economische ontwikkeling van de Bollenstreek. In het voorjaar vervoert de tram duizenden en duizenden reizigers die komen genieten van de kleurrijke bollenvelden in de streek.

Na de oorlog besluit grootaandeelhouder NS dat alle interlokale tramlijnen van de NZH moeten worden omgezet in buslijnen. De lijn Haarlem – Leiden v.v. is hiervan het eerste slachtoffer. Op 2 januari 1949 rijden er voor het laatst trams door de Bollenstreek.

Deel 6 is 64 pagina’s dik en bevat tientallen foto’s – waarvan vele nog niet eerder zijn gepubliceerd -, tekeningen van het lijnennet en afbeeldingen van vervoersbewijzen.

De prijs in de boekhandel is € 17,95, via onze webshop inclusief porto en verzendkosten € 23,70.