De gemeente Haarlem subsidieert SDNBT met een bedrag van maar liefst 27.000 euro. Dat heeft de gemeenteraad van Haarlem op 13 juli besloten. Het bedrag is vooral bedoeld voor het opknappen en energiezuiniger maken van onze werkplaats.

In de unaniem door de Haarlemse gemeenteraad aangenomen motie om de aankoop van ons pand te steunen, staat nog iets belangrijks:

‘Overwegende dat: De herbouw van replica van de Blauwe Tram van bijzondere waarde is voor het Haarlemse culturele erfgoed omdat het hier niet alleen heeft rondgereden, maar ook is gebouwd door de Haarlemse firma J.J. Beijnes;’

Dat de Haarlemse gemeenteraad heel positief staat tegenover replica’s als cultureel erfgoed, is op zich niet zo verwonderlijk. Al eerder zijn twee belangrijke Haarlemse objecten die verloren waren gegaan, herbouwd. De eerste is de toren van het stadhuis (1908), die in 1778 wegens bouwvalligheid was afgebroken. De tweede is de legendarische molen De Adriaan, die helaas in 1932 door brand werd verwoest. Uiteindelijk is deze molen in 2002 herbouwd. Zeker voor De Adriaan geldt dat je je Haarlem niet kunt voorstellen zonder deze molen.

Hier kunnen we nu een derde unieke Haarlemse replica aan toevoegen: de A619/620. Een rijdende ambassadeur van de Haarlemse industrie.

Molen De Adriaan aan het Spaarne.

 

Een A600-tram van de NZH op het stationsplein van Haarlem, waar ook de Beijnes-fabriek was gevestigd.