Zo’n zeventig deelnemers van de Railsafari 2022 brachten zaterdag 9 april een bezoek aan het NZH-museum en de werkplaats van De Nieuwe Blauwe Tram. Het bezoek was onderdeel van de tweedaagse Railsafari, die de deelnemers met het historische dieseltreinstel 151 (in beheer bij Stichting 2454 Crew) langs een aantal railmusea in het westen van het land bracht, waaronder de Stoomtram Hoorn-Medemblik, het Haagse HOVM, de RTM in Ouddorp en Romeo in Rotterdam.

De Railsafari is een initiatief van Roestrijden.nl, de organisatie die met historisch spoorwegmaterieel railtrajecten berijdt die onderhoud hebben gehad. De opbrengst van deze ritten komt nagenoeg geheel ten goede aan de instandhouding van de historische locomotieven en -treinstellen.

De Railsafarideelnemers bekeken in het NZH-museum de collectie historische trams en bussen en hadden hier wat tijd voor een koffie en een versnapering. In de werkplaats van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram bewonderden de deelnemers de vorderingen aan het tweelingtramstel A619/A620. De belangstelling voor de tweelingtram was groot en er werden heel wat foto’s gemaakt.

De deelnemers arriveerden met de dieseltrein in het station Spaarnwoude. Geheel in stijl reden er tussen het station en het museum twee gele museumbussen van het NZH-museum, de 1000 en de 9452. Om 14.30 vertrokken de excursiegangers per trein naar Den Haag, voor een bezoek aan het HOVM.